Süphan Dağı

0
1998
Süphan Dağı
Süphan Dağı

İçindekiler

Süphan Dağı

Süphan Dağı Nerededir?

Süphan Dağı Adilcevaz ilçesinin sınırlarına dahildir. Van Gölü’nün kuzeyinde Adilcevaz, Erciş ve Patnos arasında yer alır. Süphan Dağı; Büyük Ağrı (5137 m) ve Cilo Dağından (Uludoruk-4135 m) sonra 4058 metre ile Türkiye’nin en yüksek üçüncü dağıdır. Volkanik bir oluşum olan dağ, Türkiye’deki volkanik dağlar arasında yükseklik bakımından ikinci sırada yer alır. Toplam 4058 metre yüksekliğe sahip dağ, yaz ve kış tırmanışı için sıkça tercih edilir. Tırmanış için en uygun zaman Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır. Diğer zamanlarda çıkış için ileri seviyede dağcılık bilgisi ve malzeme gerektirir.

Süphan Dağı Yüksekliği ve Özellikleri Nelerdir?

Süphan Dağı sönmüş bir volkanik dağdır. En son ne zaman aktifleştiği tam olarak bilinmez. Fakat yapılan incelemeler dağdaki son püskürtmenin milattan önce 8000’li yıllarda gerçekleştiğini düşündürür. En yüksek noktası Sandık Tepe zirvesidir. Bu zirveden itibaren dağın yüksekliği 4058 metre olarak hesaplanmıştır. Zirve noktasında aktif olduğu dönemlerden kalan ortalama 1000 metre çapında lav tümseği kalderası yer alır. Bunun yanında zirvede irili ufaklı buzul gölleri bulunur. Bunlardan birinin çok derin olduğu söylenir. Dağın çevresindeki volkanik düzlüklerdeki verimli topraklarda tarım gelişmiştir.

Dağın zirvesi örtü buzulu ile kaplı durumdadır. Karşıdan bakılınca örtü buzulları oldukça güzel bir manzara oluşturur. Doruğunda tarihi Kırklar Mezarlığı bulunur. Burada kırk şehidin mezarları bulunur. Tırmanış yapanlar için önemli bir alandır.

Süphan Dağının volkanik oluşumlu bir dağ olması çevresindeki toprakların verimli olmasını sağlamıştır. Yüksekliği fazla olmayan bazı kısımlarında yine volkanik oluşumlu düzlükler bulunur. Çok verimli olan bu araziler tarım için kullanılır. Ayrıca dağda birçok su kaynağı bulunur. Bu kaynaklar çevredeki yerleşimlerin su ihtiyacını karşılar. Dağdan gel su Adilcevaz, Ahlat, Malazgirt ve Patnos ilçelerine gider. Buradan akan derelerden biri de Aygır Gölü’nü besler.

Süphan Dağında Ne Yapılır?

Süphan Dağı doğa sporları için çok uygun bir alandır ve sıkça tercih edilir. Burada dağcılık, tur kayağı, doğa ve dağ yürüyüşü, kampçılık, offroad ve yamaç paraşütü gibi sporlar yapılabilir. Burası özellikle dağ tırmanışı için sıkça tercih edilir. Tırmanış için Haziran ayının sonundan itibaren Temmuz, Ağustos ve Eylül ayının ortalarına kadarki süre uygun olur. Fakat kış koşullarında tırmanış yapmak isteyenler Mart ayı başlarından Aralık ayı başlarına kadar bölgeyi tercih edebilirler.

Dağın daha çok Doğu tarafından ve kısmen de güney tarafından tırmanış gerçekleştirilir. Doğu tarafı tırmanış için daha elverişlidir. Zirveye tırmananlar genellikle Aydınlar Beldesi Kışkıllı Köyü’nden tırmanışa başlar. Buradan 6-7 kilometre mesafede yer alan Şekerpınarı, At Yaylası ya da Süphan Yaylası’nda kamp kurulur. Yaylalar 2500 metre yükseklikte bulunur. Tırmanış ve ardından dönüş toplamda 8-10 saatte tamamlanır. Bazı durumlarda bu süre 12 saate kadar çıkar.

Dağa tırmanışta birçok su kaynağı, irili ufaklı krater ve buzul gölleri ile karşılaşılır. Dağın doruğundan Van Gölü görülür ve harika bir manzara oluşturur.

Süphan Dağı
Süphan Dağı

Süphan Dağına Nasıl Gidilir?

Süphan Dağı, Bitlis’in ilçesi olan Adilcevaz sınırları içinde yer almakta olan bir dağdır. Türkiye’nin üçüncü büyük bir dağı konumunda olan Süphan Dağı büyük bir görüntüsü ile ve Van Gölü manzarasıyla ziyaretçiler tarafından sık sık tercih edilmektedir. Şehir dışından gelecek kişiler için ilk olarak Bitlis’e gelmeleri daha sonra Adilcevaz ilçesinin içerisine ulaşmaları gerekmektedir. Bu alana ulaştıktan sonra şahsi aracı ile gelen ziyaretçiler önce Aydınlar Beldesine ve sonrasında Kışkıllı köyüne daha sonra  tabelaları takip ederek bahsedilen dağı kolay bir şekilde bulabilmektedir.

Süphan Dağı Efsanesi

Süphan Dağı Efsanesi, iki sevgilinin aşklarıyla anlatılıyor. Siyabent ile Hace isminde iki genç birbirlerine deli gibi aşıktırlar ve arzuları evlenmektir. Ancak aileleri buna karşı çıktığından, bu iki sevgili kaçmaya karar verirler. Süphan Dağı eteklerinde gece vakti buluşurlar. Süphan Dağı zirvesine tırmanmaya başlarlar.

Tırmanışta sevgililer yoruldukları için dinlenmek durumunda kalırlar. Süphan Dağı uçurumunda dinlenen sevgililer dinlendikleri esnada, Siyabent Hace’nin dizlerine başını yerleştirir. Siyabent biraz sonra yorgunluktan uykuya dalar. O esnada onlara doğru geyik sürüsü yaklaşır. Sürünün lideri olan erkek geyik, iki sevgiliyi gördüğü anda sürüyü durdurur. Erkek geyik onları rahatsız etmemek için bunu yapar.

Tüm bunlara şahit olan Hace’nin gözlerinden yaşlar Siyabent’in yüzüne düşer. Siyabent kalkıp ona neden ağladığını sorar ve geyiği görür. Siyabent sevgilisine ‘Seni ağlatan geyiği bulup ciğerlerini söküp sana getireceğim.’ der.

Bir süre sonra omuzunda geyikle sevgilisinin yanına gelir. Geyiği yatırıp bıçağıyla ciğerlerini sökmek için harekete geçer. Geyik can havliyle tekmeler savuşturur. Siyabent o esnada uçurumdan düşer. Bunu gören sevgilisi Hace, dayanamaz kendisi de uçurumdan atlar. Efsaneyi farklı yapan ise iki sevgilinin düştükleri yerde, her yıl karlar eridikten hemen sonra iki gül açar. İsmiyle belirtildiği gibi bu olay bir efsanedir. Doğrulu hakkında herhangi bir yorum yapılması çok mümkün değildir.

Süphan Dağı Hava Durumu

Hava durumu için LÜTFEN TIKLAYINIZ

Planlı yüksek irtifa ve tırmanış faaliyetlerimizi ETKİNLİKLER sayfamızdan takip edebilirsiniz.